به گزارش روابط عمومی استانداری خراسان جنوبی، حادثه معدنجو که حدود ساعت 21 شنبه 31 شهریورماه رخ داد و 53 عزیز را به کام مرگ کشید، تنها یک اتفاق عجیب برای ما در خراسان جنوبی نبود و از آنجایی که ظاهراً تاکنون شاهد مثالی هم در ایران و دنیا نداشته، خیلی ها را شوک زده کرد. تصاعد آنی گاز متان و انفجار بعد از آن در بلوک C معدنجو و تبعاتش برای بلوکB با همه حواشی وحشتناکی که به همراه داشت، می توانست مثل خیلی از حوادث تلخی که قبل از این داشتیم، در همین مدت کوتاه به فراموشی سپرده شود اما ورود خوب رسانه های منصف و قوای سه گانه به این موضوع ، چراغ این ماجرا را روشن نگهداشته است. مرور اقدامات همه این حوزه ها، طی این مدت ! نشان دهنده اهتمام آنها در افشای حقیقت، پرهیز از پایمال شدن حق کارگران جانباخته، حمایت از بازماندگان حادثه، تدوین قوانین بدون خلل و فرج در حمایت از کارگران و از همه مهمتر تدبیر در راستای جلوگیری از تکرار حوادث این چنینی است، اینکه هر بخش به چه میزان توانسته در آن موضوع مرتبط با حوزه کاری خود موفق باشد را گزارش هایی ثابت می کند که از عملکرد خود تاکنون ارائه کرده اند و بعد از این رو خواهند کرد.
روز سه شنبه 8 آبان ماه، شورای اطلاعرسانی دولت طی اطلاعیه ای در آستانه چهلمین روز حادثه معدن «معدنجو» در طبس، برخی از اقدامات دولت در این مدت را اعلام کرد." ... دولت چهاردهم با توجه به ابعاد این حادثه تمام توان خود را به کار گرفت تا از یکسو با بررسی دقیق موضوع از سوی دستگاههای مختلف، مسیر کمکرسانی و رفع مشکلات خانواده¬های داغدار را به سرعت پیگیری و از سوی دیگر با انجام بررسی¬های کارشناسی، این حادثه تلخ را به نقطه عطفی در حفظ جان کارگران شریف تبدیل کند...".
در این اطلاعیه ضمن تشریح علت حادثه معدنجو، درخصوص اطلاع¬رسانی شفاف و همگرایانه ، حضور اعضای دولت چهاردهم، مدیریت میدان، پیگیری وضعیت مصدومان، تأمین مسکن خانواده جانباختگان، پرداخت مستمری، بررسی¬های کارشناسی و برگزاری مراسم نکوداشت کارگران، توضیحاتی ارائه شده است.
حادثه تلخ معدنجو اگر اتفاقات ناگواری را رقم زد اما تجربه خوبی بود و پیامدهای ارزشمندی به همراه داشت ، براساس همین اطلاعیه شورای اطلاع رسانی دولت؛ " با تأکید رئیس جمهور مبنی بر اولویت حفظ جان کارگران و ایمنسازی معادن به ویژه معادن زیرزمینی زغالسنگ و نیز اهتمام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر بررسی همهجانبه و ابعاد گوناگون حادثه ناگوار معدن معدنجو شهرستان طبس، یکصد و نودمین جلسه شورای عالی حفاظت فنی به صورت فوق العاده در تاریخ 9مهر 1403 با ریاست مقام عالی وزارت و با دعوت از کلیه اعضا، شامل شرکای اجتماعی کارگری و کارفرمایی، نمایندگان دولت، اساتید دانشگاهی، تشکلهای مرتبط با ایمنی و بهداشت شغلی، معاون رییس جمهور و ریاست سازمان ملی استاندارد ایران، مدیر عامل سازمان تأمین اجتماعی و نیز مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان خراسان جنوبی و مسئولین امر استانی تشکیل و مباحث مرتبط با ایمنی معادن و حادثه مذکور مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
یکی از مباحث اصلی جلسه، شناسایی و رفع نقصهای ایمنی بود که از سوی اعضا بهعنوان یک ضرورت فوری مطرح شد، تأکید بر اقدامات پیشگیرانه و تقویت بازرسیهای دورهای نیز از دیگر محورهای مهم بحث بود تا نقصهای احتمالی در کوتاهترین زمان شناسایی و برطرف شوند، اعضا همچنین بر لزوم همکاری نزدیک بین بخشهای مختلف، از جمله بازرسان کار، کارفرمایان و کمیتههای ایمنی تأکید کردند. تعاملات بین این بخشها میتواند به اجرای بهتر طرحهای حفاظتی و نظارتی کمک کند. استفاده از سیستمهای مانیتورینگ پیشرفته و مکانیزهسازی معادن نیز بهعنوان راهکاری برای بهبود نظارت فنی مطرح شد، اگرچه برخی چالشها در اجرای این سیستمها وجود داشت. علاوه بر این، اعضا خواستار گسترش آموزش و فرهنگسازی ایمنی برای کارگران و مسئولان معدن شدند، چراکه آموزش مداوم میتواند در کاهش حوادث تأثیر چشمگیری داشته باشد. پیگیری نقصهای گزارششده در بازرسیهای پیشین و رفع سریع آنها نیز از دیگر موارد مهم مطرح شده در این جلسه بود".
به همین سرعت برای ما و به کندی برای آنها که بخشی از وجود خود را در واپسین لحظات تابستان 1403 جاگذاشتند، گذشت. حالا 40 روز است که حادثه معدنجو نقل مجلس و حرف اصلی خیلی از محافل و مجالس شده، علت وقوع این فاجعه، قصورها و کوتاهی های سهوی و عمدی، نظارت های نصفه و نیمه، امکانات و تجهیزات ناکافی
نظر شما